czwartek, 30 stycznia 2014

Tofu z porami i groszkiem zielonym

Podajemy przepis na danie główne, który cieszy się ostatnio bardzo dużą popularnością na naszych "odosobnieniach medytacyjnych".
Tofu z porami i groszkiem zielonym

Ilość porcji: 6 osób
500 g pora
500 g groszek zielony mrożony
500 g tofu
500 g pieczarek
1 łyżka świeżego imbiri
olej ryżowy/ winogronowy do smażenia
4 ząbki czosnku

do marinady:
150 ml sosu sojowego / tamari
100 ml wody
2 ząbki czosnku



0. Kilka godzin wcześniej zrób marinadę, pokrój tofu i zalej marinadę.
1. Przekrój pora na pół, umyj dokładnie, pokrój na kawałki. Podduś w garnku na oleju aż zmięknie.
2. Groszek rozmrażaj i gotuj na parze aż będzie miękki.
3. Czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce (lub pokrój), imbir obierz ze skórki, utrzyj na tarce (lub pokrój na bardzo małe kawałki)
4. Podsmaż tarty czosnek i imbir na oleju + pokrojone pieczarki.
5. Do garnka z porem dodaj podsmażony czosnek i imbir, groszek, dodaj następnie tofu z marinadą.
6. Uzupełnij w razie potrzeb, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
7. Podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną.

* danie można wzbogacić 200 g pieczarkami, pokrojone w plastry, dodawane przy kroku 5.
** tofu można zastąpić temphe - zdrowsza (ale też i droższa) odmiana sfermentowanego tofu - (dostępne w sklepach ekologicznych)

1 komentarz: