Kuchnia Zen

Świadome jedzenie też jest formą praktyki. Wspieramy prostą, zdrową, ekologiczną i wegetariańską / wegańską kuchnię. Czytaj:  Rosi Sunya o wegetarianiźmie

Podczas zazen grupowych oraz sesin właśnie takie potrawy są podawane.
Na tej stronie dzielimy się naszymi przepisami i tekstami dotyczące odżywiania się. Smacznego!
Jeśli ktoś chce się podzielić swoją wiedzą lub przepisem - zapraszamy do wpisania komentarza!



Ś N I A D A N I A

1. Pulpa śniadaniowa
Ilość porcji: 6 osób
600 gram płatki zbożowe mieszane (pszenne, żytnie, owsiane itd.)
120 gram rodzynek
170 gram słonecznik (i / lub pestki dyni, orzechy ziemne, włoskie itd.)
120 gram śliwki suszone (i / lub inne bakalie np. żurawina, daktyle itd.)
4 łyżki cynamonu
sól -- do smaku
miód -- do smaku
7 łyżeczek siemię lniane (i/ lub płatki kokosowe)

1. Przygotować wrzątek, objętościowo 2 x więcej niż płatków.
2. Do wrzątku wsypujesz płatki, bakalie, cynamon, sól. Gotujesz ok. 10 - 15 minut. Na koniec dodajesz miód i siemię lniane.
3. Gdy w trakcie gotowania płatki okażą się za gęste dodaj więcej wody.

4. Możesz podać z pokrojonymi bananami lub innymi owocami / musem jabłkowym, mlekiem słonecznikowym / ryżowym / owsianym)

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2014/01/pulpy-sniadaniowe-z-dodatkami.html

2. Zupa śniadaniowa według 5 przemian
Ilość porcji:  6 osób
2 l wrzątek
400 g płatków owsianych
70 g kaszy jaglanej
4 szt dużych dojrzałych bananów
70 gr rodzynek
4 łyżki świeżego imbiru (lub suszony)
7 łyżek orzechów włoskich
1,5 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki siemię lniane
6 łyżeczki cynamonu
miód - do smaku
cytryna - kilka kropli

Kolejność wrzucania składników jest ważna - jeśli chcemy zachować reguły gotowania według 5 przemian.

1. Do wrzątku rzucasz kurkumę. (g)
2. Dodajesz siemię lniane, kaszę jaglaną. (sł)
3. Wsypujesz płatki owsiane, tarty świeży imbir, szczyptę kolendry(o)
4. Dodajesz sól do smaku. (sn)
5. Parę kropli cytryny.(kw)
6. Dodajesz orzechy włoskie, (g)
7. Pokrojone banany, rodzynki, cynamon, miód. (sł)
8. Gotujesz ok. 10 minut

9. Płatki możesz podać z musem owocowym, mlekiem słonecznikowym / ryżowym / owsianym.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2014/01/pulpy-sniadaniowe-z-dodatkami.html

3. Kasza jaglana na słodko według 5 przemian
Składniki na 1 porcję:
2 łyżki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem
2 łyżki kaszy kukurydzianej
2-3 suszone morele, duża figa, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane
 przyprawy: imbir, kurkuma, sól
1/2 banana
1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
łyżka pokrojonych orzechów włoskich

1. Wrzucasz na wrzątek szczyptę kurkumy (g)
2. Dodajesz: kasza jaglana, kukurydziana i pokrojone bakalie (sł)
3. Następnie drobno pokrojony kawałeczek imbiru lub trochę suszonego (o)
4. szczypta soli (sn)
5.  trochę soku z cytryny (k)
Gotujesz ok. 15 min.
6. dodajesz orzechy włoskie (g)
7. siemię lniane i pokrojony banan (sł)

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2014/01/pulpy-sniadaniowe-z-dodatkami.html


4. Mus jabłkowy / gruszkowy / truskawkowy / śliwkowy 
Ilość osób: 6
1 kg jabłek / gruszek / truskawek / śliwek
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru (świeży lub suchy)
1 łyżeczka mielonego gwoździku
1 łyżeczka kardamonu
miód do smaku

1. Jabłka / gruszki (owoce) obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki.
2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
3. Gotować tak długo aż się jabłka/ gruszki rozpadną a woda wyparuje.
4. Dodajemy miód, cynamon, gwoździki, imbir, kardamon.
5. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2014/01/pulpy-sniadaniowe-z-dodatkami.html

5. Mleko słonecznikowe / migdałowe 
Składniki:
1 szklanka pestki słonecznika / obranych migdałów
200 - 400 ml przegotowanej wody w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać
ewentualnie -  szczypta soli i łyżka miodu / stewii / 1 daktyl

1. Słonecznik / migdały przepłucz kilka razy w wodzie, następnie namocz, najlepiej na noc w dwa razy większej ilości wody (2 szklanki).
2. W blenderze zmiksuj słoneczniki z przegotowaną wodą - ilość wody zależy od tego, jaką gęstość mleka chcemy uzyskać.
3. Ewentualnie można dodać szczypta soli i łyżkę miodu / stewii / 1 daktyl.



6. Humus
1. namoczyć cieciorkę przez noc w dużej ilości wody (najlepiej ponad 15 godzin), w trakcie można zmieniać wodę nawet kilka razy

2. wylać wodę i zagotować w nowej wodzie przez 1,5 - 2,5 godz, az będzie bardzo miękka, ostudzić ja trochę, nie wylewać wodę

3. zmiksować cieciorkę z tahini w proporcji 1 szklanka (1 cup) cieciorki na 2 łyżki tahini (niektórzy dodają więcej tahini)

4. miksując dodać do smaku oliwę, sól, sok z cytryny, starty kminek, 1 ząbek czosnku (choć nie jest niezbędny) oraz wodę po cieciorce (humus ma tendencję do wchłaniania wody, więc można zrobić trochę bardziej wodnisty, potem sam stężeje)

5. można zostawić 2 nie zmiksowane szklanki cieciorki, jedną z nich dodać tuż pod koniec miksowania, by zostały większe drobinki, a drugą szklanką można udekorować na wierzchu przed podaniem.

6. można też udekorować pietruszką

7. humus można trzymać w lodówce przez 3 maksymalnie 5 dni, podawać chlebem




Z U P Y




1. Wegański barszcz czerwony
Ilość porcji: 10
600 g burak czerwony
400 g ziemniaków
400 g pomidorów
100 g selerów
 200 g marchwi
 2 ząbki czosnku
 1 listek liścia laurowego
ziele angielskie -- do smaku
pieprz czarny mielony -- do smaku
sól -- do smaku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki bulion wegetariański
0,5 sztuk cytryn

1. Nastaw wodę do gotowania.
2. Obrane jarzyny (buraki, marchew, seler) zetrzyj w malakserze, pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój drobno, ziemniaki pokrój w kostkę.
3. Do garnka z gotującą wodą wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj warzywa.
4. Gotuj do miękkości warzyw.
5. Czosnek obierz, rozgnieć, odstaw przykryty na bok (będzie dodany do zupy przed podaniem przez osobę wystawiającą zupę)
6. Dopraw zupę do smaku bulionem wegetariańskim, koncentratem barszczu, majerankiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2010/12/weganski-barszcz-czerwony.html



2. Zupa z porów i ziemniaków puree

Ilość porcji: 5

Składniki:
800 ml wody
1100 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
400 g pora
50 ml oleju
sól, pieprz — do smaku
2 łyżki koperku
2 kostki bulionu wegetariańskie-go

1. Ziemniaki obierz, pokrój na drobne kawałki i ugotuj do miękkości. Zmiksuj lub rozgnieć na puree.

2. Pora umyj, pokrój drobno, czosnek obierz, wyciśnij, uduś je na oleju.

3. Do garnka z wrzącą wodą dodaj uduszonego pora z czosnkiem i puree z ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Dodaj posiekany koperek.

źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2013/04/zupa-z-porow-i-ziemniakow-puree.html



D A N I A    G Ł Ó W N E



1. Sos z soczewicy zielonej z marchewką
Ilość porcji: 5 Docelowa ilość porcji: 20

Składniki:
1000 g soczewica zielona
1000 g marchwi
600 g cebuli
8 ząbków czosnku
4 litry wody
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminek mielony
8 łyżeczek soku z cytryny
2 łvżeczki curry
4 szczypty cayenne sól i pieprz do smaku

1. Soczewicę poprzedniego dnia namocz w zimnej wodzie.
2. Marchew obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój drobno albo użyj wyciskarki.
4. Soczewicę odcedź.
5. Do garnka wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, kurkumę, pieprz - trochę podduś.
6. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej wrzącą wodą, dodaj pozostałe przyprawy i pokrojoną marchewkę.
7. Gotuj do miękkości, na koniec posól i popierz do smaku i dodaj sok z cytryny!

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2010/11/danie-z-sesin-sos-z-soczewicy.html



2. Murkha dal
Ilość porcji: 5

Składniki:
1 łyżeczka gorczycy czarnej
1 cebula
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
250 g czerwonej soczewicy
1 litr wody
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1 zielona papryka

1. Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz, pokrój drobno, czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce
do czosnku.
2. W garnku podgrzej olej.Wsyp gorczycę i przykryj garnek pokrywka.
Gdy ziarna gorczycy zacznę pękać, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek
i utarty imbir. Gotuj ok. 5 min pod przykryciem, az cebula lekko
zmięknie.
2. Dodaj kurkumę i pokrojoną zieloną papryke, gotuj ok. 2 min.
3. Dodaj soczewicę i mieszając gotuj kolejne 2 min., aż soczewica
zacznie być lekko przezroczysta.
4. Dodaj wodę, mleko kokosowe i sól. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz
ogień i gotuj pod przykryciem, az uzyskasz odpowiednią gęstość.
Dłuższe gotowanie bardziej zagęści potrawę.
5. Dodaj sok z cytryny. Podawaj gorące.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2011/04/przepis-na-indyjski-murka-dhal.html




3. Tofu z porami i groszkiem zielonym

Ilość porcji: 6 osób
500 g pora
500 g groszek zielony mrożony
500 g tofu
500 g pieczarek
1 łyżka świeżego imbiru
250 ml oleju ryżowego/ winogronowego
4 ząbki czosnku

do marinady:
150 ml sosu sojowego / tamari
100 ml wody
2 ząbki czosnku

0. Kilka godzin wcześniej zrób marinadę, pokrój tofu i zalej marinadę.
1. Przekrój pora na pół, umyj dokładnie, pokrój na kawałki. Podduś w garnku na oleju aż zmięknie.
2. Groszek rozmrażaj i gotuj na parze aż będzie miękki.
3. Czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce (lub pokrój), imbir obierz ze skórki, utrzyj na tarce (lub pokrój na bardzo małe kawałki)
4. Podsmaż tarty czosnek i imbir na oleju + pokrojone pieczarki.
5. Do garnka z porem dodaj podsmażony czosnek i imbir, groszek, dodaj następnie tofu z marinadą.
6. Uzupełnij w razie potrzeb, dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
7. Podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną.

* danie można wzbogacić 200 g pieczarkami, pokrojone w plastry, dodawane przy kroku 5.
** tofu można zastąpić temphe - zdrowsza (ale też i droższa) odmiana sfermentowanego tofu - (dostępne w sklepach ekologicznych)

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2014/01/tofu-z-porami-i-groszkiem-zielonym.html

1 komentarz: