czwartek, 30 stycznia 2014

Pulpy śniadaniowe z dodatkami


Pulpa śniadaniowa
Ilość porcji: 6 osób
600 gram płatki zbożowe mieszane (pszenne, żytnie, owsiane itd.)
120 gram rodzynek
170 gram słonecznik (i / lub pestki dyni, orzechy ziemne, włoskie itd.)
120 gram śliwki suszone (i / lub inne bakalie np. żurawina, daktyle itd.)
4 łyżki cynamonu
sól -- do smaku
miód -- do smaku
7 łyżeczek siemię lniane (i/ lub płatki kokosowe)

1. Przygotować wrzątek, objętościowo 2 x więcej niż płatków.
2. Do wrzątku wsypujesz płatki, bakalie, cynamon, sól. Gotujesz ok. 10 - 15 minut. Na koniec dodajesz miód i siemię lniane.
3. Gdy w trakcie gotowania płatki okażą się za gęste dodaj więcej wody.

4. Możesz podać z pokrojonymi bananami lub innymi owocami / musem jabłkowym, mlekiem słonecznikowym / ryżowym / owsianym)




Zupa śniadaniowa według 5 przemian
Ilość porcji:  6 osób
2 l wrzątek
400 g płatków owsianych
70 g kaszy jaglanej
4 szt dużych dojrzałych bananów
70 gr rodzynek
4 łyżki świeżego imbiru (lub suszony)
7 łyżek orzechów włoskich
1,5 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki siemię lniane
6 łyżeczki cynamonu
miód - do smaku
cytryna - kilka kropli

Kolejność wrzucania składników jest ważna - jeśli chcemy zachować reguły gotowania według 5 przemian.

1. Do wrzątku rzucasz kurkumę. (g)
2. Dodajesz siemię lniane, kaszę jaglaną. (sł)
3. Wsypujesz płatki owsiane, tarty świeży imbir, szczyptę kolendry(o)
4. Dodajesz sól do smaku. (sn)
5. Parę kropli cytryny.(kw)
6. Dodajesz orzechy włoskie, (g)
7. Pokrojone banany, rodzynki, cynamon, miód. (sł)
8. Gotujesz ok. 10 minut

9. Płatki możesz podać z musem owocowym, mlekiem słonecznikowym / ryżowym / owsianym.



Kasza jaglana na słodko według 5 przemian
Składniki na 1 porcję:
2 łyżki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem
2 łyżki kaszy kukurydzianej
2-3 suszone morele, duża figa, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane
 przyprawy: imbir, kurkuma, sól
1/2 banana
1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
łyżka pokrojonych orzechów włoskich

1. Wrzucasz na wrzątek szczyptę kurkumy (g)
2. Dodajesz: kasza jaglana, kukurydziana i pokrojone bakalie (sł)
3. Następnie drobno pokrojony kawałeczek imbiru lub trochę suszonego (o)
4. szczypta soli (sn)
5.  trochę soku z cytryny (k)
Gotujesz ok. 15 min.
6. dodajesz orzechy włoskie (g)
7. siemię lniane i pokrojony banan (sł)



Mus jabłkowy / gruszkowy / truskawkowy / śliwkowy 
Ilość osób: 6
1 kg jabłek / gruszek / truskawek / śliwek
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru (świeży lub suchy)
1 łyżeczka mielonego gwoździku
1 łyżeczka kardamonu
miód do smaku

1. Jabłka / gruszki (owoce) obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki.
2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
3. Gotować tak długo aż się jabłka/ gruszki rozpadną a woda wyparuje.
4. Dodajemy miód, cynamon, gwoździki, imbir, kardamon.
5. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut.


Mleko słonecznikowe / migdałowe 
Składniki:
1 szklanka pestki słonecznika / obranych migdałów
200 - 400 ml przegotowanej wody w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać
ewentualnie -  szczypta soli i łyżka miodu / stewii / 1 daktyl

1. Słonecznik / migdały przepłucz kilka razy w wodzie, następnie namocz, najlepiej na noc w dwa razy większej ilości wody (2 szklanki).
2. W blenderze zmiksuj słoneczniki z przegotowaną wodą - ilość wody zależy od tego, jaką gęstość mleka chcemy uzyskać.
3. Ewentualnie można dodać szczypta soli i łyżkę miodu / stewii / 1 daktyl.

http://www.buddyzmzen.pl/p/kuchnia-zen.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz